popup arrow pop connector1 pop connector2 pop connector3

Oy AGA Ab
Itsehallintokuja 6
02600 Espoo
Suomi

Puh. 0102421
Fax 0102420331
E-mail: info@fi.aga.com
Normaali teksti  Suuri teksti  Erittäin suuri teksti

Helium

Helium on harvinainen kaasu, joka on väritön, hajuton ja mauton. Helium on toiseksi kevyin alkuaine. Se painaa vain seitsemäsosan ilman painosta. Helium on kemiallisesti reagoimatonta, huonosti veteen liukenevaa, palamatonta ja räjähtämätöntä. Helium on kylmin tunnettu neste (-269 °C).

Vaikka helium on toiseksi yleisin alkuaine, sitä on vaikea löytää. Suurin osa heliumista uutetaan maakaasuesiintymistä, jotka sisältävät 1–7 tilavuusprosenttia heliumia. Tällaisia maakaasuesiintymiä on lähinnä vain Yhdysvalloissa, Kanadassa, Puolassa, Venäjällä ja Afrikassa.

Heliumia käytetään jäähdytysaineena tieteellisissä perustutkimuksissa, lääketieteellisessä kuvantamisessa (NMR) sekä monenlaisissa analysointi- tai tuotantoprosesseissa. Heliumia käytetään myös esimerkiksi hitsauksessa, leikkauksessa ja lasersovelluksissa. Heliumin erikoisominaisuuksille löytyy käyttöä myös vuodonilmaisimissa, syvänmeren sukelluksessa ja ilmapalloissa.

Suurin turvallisuusriski heliumissa liittyy puhtaan heliumin hengittämiseen. Heliumkaasu jää hengittämisen jälkeen keuhkoihin ja voi johtaa tajuttomuuteen, tukehtumiseen ja sitä kautta jopa äkkikuolemaan. Sisäänhengitetty helium syrjäyttää hapen keuhkoista, ja vain muutama hengenveto riittää tukehtumiseen. Tukehtuminen voi tapahtua ilman ennakkovaroitusta, koska helium estää normaalin hengitysrefleksin. Tukehtumisen vaaraa aliarvioidaan usein.

Heliumin vuototapauksissa pitoisuuksien kohoamista ei voi havaita ihmisaistein (kaasu on hajuton ja väritön). Siksi tulee aina huolehtia siitä, ettei heliumin täyttölaitteisto vuoda ja että tilat, joissa heliumia säilytetään tai käytetään ovat hyvin ilmastoituja. Jos joku on hengittänyt puhdasta heliumia, siirrä uhri raittiiseen ilmaan, ja kutsu ambulanssi paikalle. Varo itse altistumista. Anna tekohengitystä, mikäli hengitys on pysähtynyt.

 

Helium - Heliumpallojen käyttö juhlissa

Pian koittaa joulu ja uusivuosi, ja monet haluavat juhliensa iloksi kaasuilmapalloja, jotka pysyvät ilmassa heliumin avulla. Helium on myrkytön ja palamaton kaasu, jota on oikein käsiteltynä turvallista käyttää.


Valitettavasti joidenkin mielestä heliumia on kuitenkin hauska hengittää niin kutsutun Aku Ankka –äänen tuottamiseksi. Televisiosta tuttu temppu saattaa näyttää hauskalta ja vaikutus voi olla hupaisa, mutta siinä piilee riskinsä. Kun ihminen hengittää hapetonta kaasua, elimistö ei saa sille elintärkeää happea. Jos heliumia hengittää liikaa, on vaarana kuolla hapenpuutteeseen. Esimerkkejä kohtalokkaasti päättyneistä Aku Ankka -kokeiluista on valitettavan useita.

Emme siis varoita asiasta turhaan sanomalla: heliumia ei koskaan pidä hengittää.

Ihmiset ovat saaneet myös keuhkovaurioita, kun heliumia on hengitetty suoraan paineensäätimestä. Silloin keuhkoihin on muodostunut korkea paine, mikä voi olla syynä keuhkoveritulpan ja sen aiheuttamien kohtalokkaiden komplikaatioiden syntymiseen.


AGAn viesti on lyhyt ja ytimekäs:
heliumia voi käyttää juhlissa, mutta vain ilmapalloissa, sen avulla ei saa tehdä Aku Ankka -ääntä.

Helium