popup arrow pop connector1 pop connector2 pop connector3

Oy AGA Ab
Itsehallintokuja 6
02600 Espoo
Suomi

Puh. 0102421
Fax 0102420331
E-mail: info@fi.aga.com
Normaali teksti  Suuri teksti  Erittäin suuri teksti

Nestekaasu

Nestekaasu on ihanteellinen energianlähde, koska sen energiasisältö on erittäin hyvä. Nestekaasuliekki ei nokea eikä tuota rikki-, raskasmetalli- tai myrkkypäästöjä. Ihanteellisissa olosuhteissa palamistuotteita ovat ainoastaan vesihöyry ja hiilidioksidi.
 

Nestekaasu - Monipuolinen polttokaasu

Teollisuudessa nestekaasua käytetään yleisimmin erilaisissa lämmitysprosesseissa muun muassa lasin, teräksen ja posliinin valmistuksessa. Nestekaasua käytetään myös sulatukseen, hehkutukseen, päästämiseen, kuivatukseen ja juottamiseen. Käytännössä nestekaasua käytetään happi-polttokaasupolttimissa lähes kaikilla teollisuudenaloilla.
 • Puhtaiden palamisominaisuuksiensa ansiosta nestekaasu on hyvä polttoaine trukkeihin ja muihin sisätiloissa käytettäviin nostimiin. Nestekaasumoottorin pakokaasut ovat myrkyttömiä ja moottori tuottaa akkuja enemmän tehoa. Nestekaasua käytetään yleisesti trukkien, talviurheilulajien jäädytyskoneiden ja muiden sisätiloissa käytettävien ajoneuvojen polttoaineena.
 • Nestekaasulla voidaan tuottaa kasvihuoneisiin lämpöä ja hiilidioksidia, jotka ovat kasvien kasvunopeutta ja satoa parantavia tekijöitä.
 • Teollisuudessa nestekaasua käytetään esimerkiksi tehokkaissa lämmittimissä, leikkausprosesseissa, keramiikkatehtaissa sekä betonin kovettamisessa.
 • Konepajateollisuudessa eräitä nestekaasun käyttökohteita ovat työtilojen lämmitys talvella sekä asfaltin kuumennus korjaustöiden yhteydessä.
 • Nestekaasun lämpöarvo on suuri, minkä ansiosta se on tärkeä ruoanlaitossa käytettävä kaasu niin kodeissa, ravintoloissa kuin liikkuvissa myyntikärryissä. Ammattikokit suosivat aina nestekaasun käyttämistä sähkön sijaan.

Lue lisää AGAn nestekaasusta oheisista esitteistä
AGAn nestekaasu (PDF 140 KB)
Alumiininen nestekaasupullo trukkikäytössä (PDF 656 KB)
Propaanimaksi P190 (PDF 637 KB)
Kaasukeskus propaanimaksi P190 (PDF 587 KB)
 

Nestekaasu - Mitä nestekaasu on?

Nestekaasu on propaanin ja butaanin yhteinen kauppanimi. Nestekaasu on hiilivety, joka valmistetaan jalostamalla raakaöljystä. AGAn pullotettu nestekaasu on aina korkealaatuista propaania (C3H8). Pullossa se on paineenalaisena, nestemäisessä olomuodossa.

Nestekaasupullon paine on riippuvainen ympäristön lämpötilasta, yleensä se on 7–9 bar. Nestekaasupullon täyttöaste on 80 prosenttia pullon tilavuudesta. Pullon yläosaan jätetään ”kaasutyyny”, eli tilaa nesteelle laajentua, jos lämpötila nousee.


Nestekaasun ominaisuudet
 • Nestekaasu on palava ja väritön kaasu
 • Nestekaasu on 1,5 kertaa ilmaa raskaampaa.
 • Nestekaasu ei ole myrkyllistä, mutta on suurina pitoisuuksina tukahduttavaa.
 • Nestekaasu on luonnostaan hajutonta, mutta turvallisuussyistä siihen on lisätty hajustetta varoittamaan mahdollisesta vuodosta.
 • Nestekaasun palamisessa ei synny nokea, kun varmistetaan riittävä palamisilman saanti.
 • Kilo nestekaasua sisältää energiaa 12,8 kWh. Se tarkoittaa, että 11 kilon nestekaasupullosta saa yli 140 kWh energiaa.
 

Nestekaasu - Pullokoot ja -tyypit

Pullokoot ja -tyypit
Propane